
V novi epizodi podkasta o kulinariki in kulturi bivanja se pogovarjamo s Karino Cunder Reščič – dolgoletno urednico priloge Odprta kuhinja in gonilno silo nove tiskane revije OK magazin, ki prihaja kot sveža nadgradnja priljubljene tedenske priloge. Tema? Slovenci, hrana, ambient – in kako z načrtnim pristopom do kuhanja izboljšamo kakovost življenja.
Kot pove Karina, Slovenci na pripravo hrane gledamo resno – radi beremo recepte, spremljamo kulinarične trende in se zanimamo za sestavine. A velikokrat se zatakne pri praksi. Vendar, kot pravi, imamo kot narod izvrstne pogoje: raznolikost pokrajin, bogato kulinarično dediščino in dostop do kakovostnih lokalnih sestavin. Vse to nas uvršča med narode, ki bi morali svojo kulinariko ne le negovati, temveč tudi aktivno razvijati.
Karina opozarja, da na celostno kulinarično izkušnjo pogosto pozabimo – dokler nas kaj ne zmoti. Estetika, vonj prostora, zvočno ozadje – vse to vpliva na to, kako doživljamo obrok. Prav ta »nevidna« plast kulture bivanja je ena izmed temeljnih smernic nove revije OK magazin, kjer bo prvič izpostavljeno tudi, kako pomembni so zvoki v gostinskem prostoru. V uvodni številki o tem piše Boštjan Napotnik, eden najizkušenejših ocenjevalcev gostiln pri nas.
Karina poudarja tudi pomen dobrega načrta – nekaj, kar je sama spoznala po pogovoru z Boštjanom Napotnikom. Načrtovanje obrokov ni le korak k manj zavrženim živilom, temveč tudi bistven način za optimizacijo časa in zmanjšanje vsakodnevnega stresa. Domača kuharija, pravi, postane prijetna, ko ji damo strukturo in predpripravo.
Vas zanima več o slovenskih prehranskih navadah, ambientu, estetiki in kulturi bivanja? Poslušajte celoten pogovor s Karino Cunder Reščič v novi epizodi našega podkasta – na voljo na vseh večjih platformah. V njem izveste več tudi o tem, kako nova revija OK magazin nagovarja sodobnega slovenskega gurmana – in zakaj je zvok v gostilni lahko pomembnejši od vinske karte.
PRISLUHNITE CELOTNEMU PODKASTU