
Peteršilj je eno izmed najpogostejših zelišč, ki ga srečujemo v tradicionalnih slovenskih jedeh, posledično pa tudi v gredicah vrtov. Je prijetnega okusa in značilnega vonja, hkrati pa precej nezahteven za gojenje. Pogosto ga najdemo v zemlji poleg drugih zelišč, ali pa dela družbo korenju, katerega zeleno perje je na prvi pogled videti precej podobno.
Poznamo dve glavni vrsti peteršilja. Kodrastega s frizastimi, svetlozelenimi listi in ploskolistnega, znanega tudi kot italijanski peteršilj, ki ima nekoliko močnejši okus. Oba lahko nabiramo na enak način, vendar ima kodrasti običajno blažji okus, zato ga pogosto uporabljamo kot okras jedi, medtem ko je ploskolistni izjemno priljubljen za bogatenje okusov v kulinariki.
Načeloma bi lahko peteršiljeve listke oziroma vejice nabrali kadar koli, a če želimo, da bo rastlina dolgo uspevala, je dobro, da upoštevamo nekaj pravil.
Ko rastlina doseže zrelost, ima vsaj deset listnih stebel, ki so visoka med 20 in 30 centimetri. Takrat je najboljši čas, da začnemo z rednim nabiranjem. Pomembno je, da ne nabiramo vseh listov naenkrat, saj mora rastlina ohraniti dovolj listne mase za nadaljnjo rast. Priporočljivo je, da odtrgamo največ tretjino listov naenkrat.
Na okus in kakovost listov ima prav tako vpliv čas nabiranja v dnevu, pišejo na portalu Marthe Stewart. Peteršilj je najbolje nabirati zjutraj, ko se rosa že posuši, vendar sonce še ni močno segrelo rastline. V tem času so eterična olja, ki dajejo peteršilju značilen vonj in okus, najbolj skoncentrirana. Če ga nabiramo sredi dneva, ko je sonce najmočnejše, lahko rastlina hitro oveni in izgubi del svoje arome.
Pomemben pa je tudi letni čas. Čeprav je peteršilj dvoletnica, ki cveti v drugem letu, večina vrtnarjev goji peteršilj kot enoletnico, saj listi v drugem letu postanejo bolj trdi, žilavi in grenki. Najboljši okus bomo torej dobili iz mladih rastlin v prvem letu rasti.
PREBERITE ŠE: Nekaj najboljšega, kar lahko naredite iz šopka peteršilja (VIDEO)