Na spletu najdemo precej informacij o materialih, iz katerih so izdelani cvrtniki, prav tako je bilo prelitega že precej črnila o tem, kako visoke temperature vplivajo na hrano, še posebej v tradicionalnih cvrtnikih, kjer se hrana cvre v veliki količini olja. Dejstvo je, da je tovrstna priprava hrane zdravju škodljiva, saj povzroča tveganje za debelost, srčno-žilne bolezni in druge zdravstvene težave. Poleg tega lahko pri visokih temperaturah nastajajo škodljive spojine, kot je akrilamid.
Akrilamid je kemična spojina, ki nastane pri segrevanju živil na visoke temperature, kar se dogaja tudi pri cvrtju. V večjih količinah naj bi povečala tveganje za nastanek raka, zaradi česar ga Svetovna zdravstvena organizacija in Evropska agencija za varnost hrane obravnavata kot potencialno rakotvornega za ljudi. Strokovnjaki priporočajo, da se izogibamo pretirani pripravi ocvrte hrane, pri čemer je dobro vedeti, da čim bolj je barva zapečenja intenzivna, tem več akrilamida je prisotnega v živilu.
Boljša alternativa tradicionalnim cvrtnikom so cvrtniki na vroč zrak ali t. i. air fryerji, ki omogočajo pripravo hrane z minimalno količino olja ali celo brez njega. Posledično v svoje telo vnesemo manj maščob in manj kalorij. Še vedno pa moramo pozornost nameniti pravilni in zdravi izbiri sestavin, ki naj bodo kakovostne in čim manj predelane.
ZPS test
Test cvrtnikov na vroč zrak je pred kratkim opravila in objavila tudi Zveza potrošnikov Slovenije, ki je primerjala 30 aparatov, dostopnih na slovenskem trgu. Rezultate testa si lahko ogledate na njihovi spletni strani.
Nekateri uporabniki cvrtnikov se upravičeno sprašujejo, ali imajo te nadvse priljubljene naprave za pripravo hrane poleg pozitivnih strani (kompaktnost, zmogljivost, učinkovitost) tudi slabo stran. Ali nam lahko materiali, iz katerih so izdelani, škodujejo, kadar pridejo v stik z visokimi temperaturami in kako to vpliva na živila? Največ pozornosti je namenjene materialom proti prijemanju, ki poleg vsega tudi olajšajo čiščenje, kot je na primer teflon. Ta lahko ob visokih temperaturah sprošča strupene hlape, ki so lahko škodljivi za dihala in zdravje nasploh, prav tako se lahko njegovi delci sprostijo v hrano, še posebej, če je cvrtnik močno opraskan oziroma poškodovan.
Keramični premaz je bolj odporen na visoke temperature, zato velja za bolj zdravo alternativo, saj ne vsebuje PTFE ali PFOA (škodljive kemikalije, ki so se včasih uporabljale v teflonu). Vendar lahko sčasoma razpoka ali izgubi lastnosti, zaradi katerih se hrana ne prijemlje na posodo. Prav tako se uporablja emajl, ki je varen, saj ne vsebuje škodljivih kemikalij, še vedno pa je treba paziti na razpoke in odrgnine. Če emajl začne pokati ali se luščiti, lahko majhni delci končajo v hrani, kar ni priporočljivo za uživanje.
Pri uporabi cvrtnikov bodite čim bolj nežni ter uporabljajte lesene ali silikonske kuhinjske pripomočke, pri čiščenju pa se izogibajte abrazivnim gobicam. Če je v cvrtniku zažgana hrana, jo raje namočite v toplo vodo z blagim detergentom ter pustite stati nekaj minut, namesto da bi drgnili z grobo gobico. Tako bodo cvrtniki ostali v dobrem stanju in če jih boste uporabljali v skladu z navodili proizvajalca, naj bi bili varni, brez tveganja za vaše zdravje.