Setveni koledar

Pozdravljeni!

Hitre povezave
Moje naročnineNaročila
Odpadki

Kako zmanjšati kuhinjske odpadke in privarčevati denar

Ponujamo vam nekaj nasvetov, kako ste lahko v gospodinjstvu še varčnejši. Pomembno je, kako se lotite nakupovanja, kako pripravljate hrano, jo shranjujete in tudi, kaj naredite z odpadki.
Foto: Andrey_Popov/Shutterstock
Foto: Andrey_Popov/Shutterstock
P. M.
16. 7. 2022 | 09:32
22. 10. 2024 | 17:35
5:30

Hrana postaja vse dražja, zato je še toliko bolj pomembno, da jo čim manj zavržemo. Ne glede na to, ali gre za zelenjavo, sadje, meso, kruh, konzervirano hrano ali zamrznjeno – z vsako je treba spoštljivo ravnati. Če boste dobro razmislili, kako ustvariti čim manj ostankov, boste naredili uslugo naravi in tudi svoji denarnici, saj boste nedvomno privarčevali.

  • Načrtujte obroke.
  • Še preden se odpravite v trgovino, pomislite, kaj boste kuhali v tednu, ki je pred vami. Pripravite si seznam in se z njim odpravite v nabavo. Držite se napisanega. S skrbnim načrtovanjem boste lažje in hitreje pripravili obrok, saj boste poskrbeli, da boste imeli, ko se lotite dela, vse pri roki.
  • V trgovino ne hodite s praznim želodcem.
  • Dober nasvet za vse tiste, ki se ne morete upreti dobrotam, ko jih vidite. Če boste lačni, boste zapravili več, saj boste kupovali neracionalno, saj boste skoraj zagotovo vzeli iz polic preveč vsega in po vsej verjetnosti se bo v vaši nakupovalni košari znašlo veliko nezdrave in kalorične hrane.
  • Izbirajte smotrno.

PREBERITE ŠE: 5 NASVETOV, KAKO BITI TRAJNOSTEN V KUHINJI

V trgovino se vedno odpravite z nakupovalnim seznamom. FOTO: sergiophoto/Shutterstock
Foto:
V trgovino se vedno odpravite z nakupovalnim seznamom. FOTO: sergiophoto/Shutterstock Foto:

  • Če ste na primer v naslednjem tednu načrtovali sladico, ki vsebuje banano, ne izberite zelo zrele, mehke, že z malo rjavim olupkom, saj vam ne bo zdržala več dni, medtem ko izberite zrel in že mehak avokado, če želite v dnevu ali dveh pripraviti jed, ki ga vsebuje. Ne pozabite preveriti tudi rok uporabe živila.
  • Uporabite ostanke.
  • Ne zavrzite ostankov, ki nastanejo ob pripravi jedi. Raje jih vključite v naslednji obrok. Razmislite, kaj bi lahko iz njih ustvarili - morda skuhali okusno juho ali uporabili lepe delčke za dekoracijo na krožniku (ki je običajno lepa, a mora biti tudi vedno užitna).
  • Vključite čim več lokalnih in sezonskih živil.
  • Lokalno in sezonsko je najbolj zdrava izbira, saj so izdelki oziroma živila bolj kakovostna in nemalokrat tudi cenejša.
  • Ne pretiravajte s količino.
  • Dobro premislite, koliko boste skuhali. Ne pretiravajte, saj se boste hrane zlahka naveličali, če jo boste morali jesti dvakrat v enem dnevu ali dva dni zapored.
  • Organizirajte prostor v hladilniku.
  • V ospredje postavite živila, ki jim bo najprej potekel rok trajanja. S tem boste preprečili, da se vam bodo pokvarila in jih boste morali zavreči. Prav tako poskrbite, da hladilnika ne napolnite do zadnjega kotička, saj mora hladen zrak v njem krožiti.

PREBERITE ŠE: 7 NAPAK PRI UPORABI HLADILNIKA

Kavo, ki je niste popili, zamrznite in kasneje ledene kavne kocke uporabite za pripravo ledene kave. FOTO: Albina_M/Shutterstock
Foto:
Kavo, ki je niste popili, zamrznite in kasneje ledene kavne kocke uporabite za pripravo ledene kave. FOTO: Albina_M/Shutterstock Foto:

  • Preverite, kako poskrbeti, da živila čim dlje ostanejo sveža.
  • Poučite se, kako pravilno shranjevati živila, še posebej tista, ki so pogosto na vašem jedilniku. Na primer, krompirja ne shranjujte v hladilniku, medtem ko je za oreščke bolje, da jih. Banane ne postavite zraven drugega sadja in jagodičevje umijte šele tik, preden ga boste pojedli.
  • Pravilno pripravite sveža zelišča.
  • Če boste zanje pravilno poskrbeli, jih boste imeli več dni na razpolago. Da bi podaljšali njihovo obstojnost, odrežite stebla in zelišča postavite v kozarec s svežo vodo. Vodo zamenjajte takoj, ko bo postala motna. Če ne boste mogli porabiti vseh svežih zelišč, jih posušite in jih shranite za kasnejšo uporabo.
  • Pustite, da si vsakdo sam vzame hrano.
  • Ko postrežete okusen obrok, pustite, da si vsak vzame toliko, kot misli, da bo pojedel. Če boste vi delili hrano in jo na krožnik nadevali preveč, boste lahko na koncu ostanke zavrgli. Če pa bo hrana ostala v posodi, jo boste lahko ponovno uporabili. 
  • Ostanke zamrznite.

PREBERITE ŠE: NAJBOLJŠI NAČINI SHRANJEVANJA HRANE V HLADILNIKU

Ostanke hrane lahko stresete v kompostnik in tako pripravite gnojilo za rastline. FOTO: KaliAntye/Shutterstock
Foto:
Ostanke hrane lahko stresete v kompostnik in tako pripravite gnojilo za rastline. FOTO: KaliAntye/Shutterstock Foto:

  • Če vam hrana ostane in veste, da boste naslednji dan raje jedli kaj drugega, potem hrano zamrznite. Smiselno je, da na zamrznjene paketke napišete datum, da hrana ne bo predolgo v zamrzovalniku.
  • Zamrznete lahko tudi tekočino.
  • Ste popili jutranjo kavo, a vam jo je še vedno precej ostalo? Nikar je ne zavrzite, ampak jo zlijte v modelčke za kocke in jih postavite v zamrzovalnik. Kavne ledene kocke nato uporabite pri pripravi ledene kave. Prav tako lahko enako naredite s čajem - zamrznite ga in uporabite za pripravo ledenega čaja.
  • Ostanke uporabite za kompost.
  • Ostanke hrane uporabite za pripravo komposta, s katerim boste obogatili svoj vrt. Jajčne lupine, kavna zrna, olupki od sadja in zelenjave, vse to predstavlja hranljivo vrednost za rastline, ki jih gojite.
VEČ NOVIC
Predstavitvene vsebine