
Sveže korenine ingverja lahko na sobni temperaturi ostanejo uporabne več tednov. Pomembno je, da jih shranjujemo na suhem in hladnem mestu, stran od neposredne sončne svetlobe.
Ko korenino prerežete ali odlomite kos, je ključnega pomena, da sveži del zaščitite pred izsušitvijo. Ovijte ga s prozorno folijo ali papirjem in ga postavite v hladilnik. Tako ga lahko hranite do dva tedna.
Ingver lahko tudi zamrznete – celoten kos, narezan na tanke rezine ali nariban. Zamrznjeni ingver ohranja svoje lastnosti več mesecev, kar je praktično, če ga uporabljate redkeje.
Ingver v prahu je dolgotrajna alternativa sveži korenini, vendar ima nekoliko manj intenziven okus. Shranjujte ga v nepredušni posodi na suhem in temnem mestu.
KDAJ SE JE UŽIVANJU INGVERJA BOLJE IZOGNITI
Kljub številnim koristim za zdravje ingver ni primeren za vsakogar. Previdnost je priporočljiva za naslednje skupine:
Vzgoje ingverja se lahko lotite tudi doma, a bo za to potrebne nekaj potrpežljivosti in vztrajnosti.
Izbira prave korenike
Poiščite sveže rizome (to je pravilen izraz za korenine ingverja) s čvrstimi, gladkimi deli in vsaj nekaj vidnimi očesi (to so poganjki). Pred sajenjem lahko rizome razrežemo tako, da ima vsak košček od dve do tri očesa ali že poganjke. Dva do tri dni jih pustimo v suhem prostoru, da se rane zarastejo.
Priprava na sajenje
Koreniko za nekaj ur namočite v topli vodi, da spodbudite kaljenje. Nato jo posadite v širok lonec, ki naj ima premer vsaj 30 cm. Uporabimo kupljen substrat za rože oz. odcedno zemljo. Razrezane rizome sadimo vsaj 20 cm narazen, lonec premera 30 cm pa namenimo za dve rastlini. Pri sajenju naj očesa gledajo iz zemlje, korenike naj prekriva le centimeter ali še manj zemlje.
Ingver pri nas na prostem ne prezimi, saj je tropska rastlina.
Pogoji za rast
Ingver ima rad vlažno zemljo, a ne prekomernega zalivanja. Za sajenje izberemo delno zasenčena mesta, zadovoljen bo, če ga bo sonce obsijalo samo zjutraj.
Nega in obiranje
Rastlino zalivajte redno, a zmerno. Prve poganjke boste opazili že po nekaj tednih, korenike pa lahko začnete pobirati po 8–10 mesecih. Rizome izkopljemo šele, ko se nadzemni deli jeseni posušijo, takrat razvijejo največ arome, ali pred prvim hujšim mrazom.
Z upoštevanjem teh nasvetov bo ingver ostal svež dlje časa, domača vzgoja pa vam bo prinesla dodaten užitek in zadovoljstvo. Čeprav je korenika ingverja izjemno zdravilna, jo uživajte premišljeno in zmerno.
Vsebina je bila ustvarjena s pomočjo umetne inteligence.