Setveni koledar

Dobro jutro!

Hitre povezave
Moje naročnineNaročila
Okrasni vrtovi

Koraki do vedno sveže in aromatične bazilike

Bazilika najbolj uspeva v loncu, potrebuje veliko sonca in toploto, zato jo boste morali, ko se izteče poletje, večkrat premakniti, da ji boste zagotovili vse, kar potrebuje.
Foto: Africa Studio/Shutterstock
Foto: Africa Studio/Shutterstock
T. S. P.
4. 9. 2020 | 12:05
22. 10. 2024 | 11:59
1:39

Če boste baziliko postavili na toplo in osončeno mesto v stanovanju ali hiši, boste poskrbeli za bolj intenziven okus in vonj, ki vas bo celo leto spominjal na mediteransko poletje. Zalivajte jo redno (vsakih nekaj dni).

Najbolj priljubljena vrsta bazilike za gojenje na kuhinjskem oknu je genoveška bazilika. FOTO: j.chizhe/Shutterstock
Foto:
Najbolj priljubljena vrsta bazilike za gojenje na kuhinjskem oknu je genoveška bazilika. FOTO: j.chizhe/Shutterstock Foto:

PREBERITE ŠE: ZELIŠČNI VRT: NA SONCU IN PRI ROKI

Najbolj priljubljena vrsta bazilike za gojenje na kuhinjskem oknu je genoveška bazilika. Semena posejemo v lonec marca in aprila. Optimalna temperatura kalitve je med 25 in 28 stopinjami Celzija. Na prostem pa jo lahko gojimo šele v drugi polovici maja (je dobra soseda paradižniku in kumaram).

Sladka bazilika potrebuje prepustna in rahlo vlažna tla, vendar pa se zaradi tega hitro lahko pojavi plesen. Pazite, da sadike bazilike niso preblizu, da je med njimi dovolj pretoka zraka in da zalivate prst ter se izogibate vlaženju listov.

Sveže liste bazilike lahko obiramo dokler so nežni. Uporabimo jo k zelenjavi, solatam, mesu, paradižnikovim mezgam in pri vlaganju kumaric.

---

MORDA VAS ZANIMA TUDI: Šest izjemnih učinkov špinače na zdravje

VEČ NOVIC
Predstavitvene vsebine