Če boste baziliko postavili na toplo in osončeno mesto v stanovanju ali hiši, boste poskrbeli za bolj intenziven okus in vonj, ki vas bo celo leto spominjal na mediteransko poletje. Zalivajte jo redno (vsakih nekaj dni).
PREBERITE ŠE: ZELIŠČNI VRT: NA SONCU IN PRI ROKI
Najbolj priljubljena vrsta bazilike za gojenje na kuhinjskem oknu je genoveška bazilika. Semena posejemo v lonec marca in aprila. Optimalna temperatura kalitve je med 25 in 28 stopinjami Celzija. Na prostem pa jo lahko gojimo šele v drugi polovici maja (je dobra soseda paradižniku in kumaram).
Sladka bazilika potrebuje prepustna in rahlo vlažna tla, vendar pa se zaradi tega hitro lahko pojavi plesen. Pazite, da sadike bazilike niso preblizu, da je med njimi dovolj pretoka zraka in da zalivate prst ter se izogibate vlaženju listov.
Sveže liste bazilike lahko obiramo dokler so nežni. Uporabimo jo k zelenjavi, solatam, mesu, paradižnikovim mezgam in pri vlaganju kumaric.
---
MORDA VAS ZANIMA TUDI: Šest izjemnih učinkov špinače na zdravje