Koraki do vedno sveže in aromatične bazilike

4. 9. 2020 | Besedilo: T. S. P.

bazilika, sonce, toplota, seme, sejanje, lonec

Bazilika najbolj uspeva v loncu, potrebuje veliko sonca in toploto, zato jo boste morali, ko se izteče poletje, večkrat premakniti, da ji boste zagotovili vse, kar potrebuje.

Če boste baziliko postavili na toplo in osončeno mesto v stanovanju ali hiši, boste poskrbeli za bolj intenziven okus in vonj, ki vas bo celo leto spominjal na mediteransko poletje. Zalivajte jo redno (vsakih nekaj dni).

Najbolj priljubljena vrsta bazilike za gojenje na kuhinjskem oknu je genoveška bazilika. FOTO: j.chizhe/Shutterstock

PREBERITE ŠE: ZELIŠČNI VRT: NA SONCU IN PRI ROKI

Najbolj priljubljena vrsta bazilike za gojenje na kuhinjskem oknu je genoveška bazilika. Semena posejemo v lonec marca in aprila. Optimalna temperatura kalitve je med 25 in 28 stopinjami Celzija. Na prostem pa jo lahko gojimo šele v drugi polovici maja (je dobra soseda paradižniku in kumaram).

Sladka bazilika potrebuje prepustna in rahlo vlažna tla, vendar pa se zaradi tega hitro lahko pojavi plesen. Pazite, da sadike bazilike niso preblizu, da je med njimi dovolj pretoka zraka in da zalivate prst ter se izogibate vlaženju listov.

Sveže liste bazilike lahko obiramo dokler so nežni. Uporabimo jo k zelenjavi, solatam, mesu, paradižnikovim mezgam in pri vlaganju kumaric.

---

MORDA VAS ZANIMA TUDI: Šest izjemnih učinkov špinače na zdravje

Deli na facebooku

Deli na drugih omrežjih

Or use your account on Blog

Error message here!

Hide Error message here!

Forgot your password?

Or register your new account on Blog

Error message here!

Error message here!

Hide Error message here!

Lost your password? Please enter your email address. You will receive a link to create a new password.

Error message here!

Back to log-in

Close
Več informacij DELOINDOM Logo

Zakaj imamo v uredništvu Dela in dom radi piškotke?

S potrditvijo piškotkov nam omogočate uporabo analitičnih orodij, s katerimi izvemo, kaj radi berete in česa ne. Želimo ustvarjati kakovostne vsebine, ki jih boste z veseljem prebirali, zato vas prosimo, da potrdite piškotke na spletnih mestih Dela d.o.o.

ZAVRNI STRINJAM SE
newsletter
deloindom logo

Prijavite se na e-novice in bodite na tekočem!

Nadaljuj na prijavo >
newsletter
deloindom logo

Naročite se
na DELOINDOM

NAROČI SE