Mikrozelenjava – poskusite jo gojiti kot priboljšek

7. 1. 2021 | Besedilo: J. B. | Fotografije: Shutterstock

mikrozelenjava, substrat, kalčki

Gojenje mikrozelenjave, s katero obogatimo jedi, je preprosto, hitro, vendar moramo mini rastlinice, takoj ko jih porežemo, porabiti, saj hitro izgubljajo vitamine in minerale. Ker kupljeni seti za gojenje niso poceni, lahko improviziramo.

Mikrozelenjava se od gojenja kalčkov razlikuje po tem, da rastlinice pustimo rasti tako dolgo, da poženejo prve prave liste. Načinoma so skupni zelo izrazit okus, velika vsebnost dragocenih spojin, predvsem vitaminov in mineralov, in to, da rastlinice energijo za rast dobivajo neposredno iz semena. Ker je vloga substrata, na katerem gojimo mikrozelenjavo, predvsem zagotavljanje opore koreninicam in ohranjanje vlažnosti, lahko pri izbiri tega nekoliko improviziramo.

PREBERITE ŠE: PRIHAJA TREND DOJENČKASTIH LONČNIC

Podlaga za gojenje

Uporabimo lahko lahek substrat z zemljo ali brez nje, s šoto, kokosovimi vlakni, vermikulitom ali mivko, druga možnost pa je vlaknena blazinica, npr. iz mineralnih vlaken, kakršna je ponavadi del kupljenih setov za gojenje mikrozelenjave. Za podlago lahko uporabimo celo debelejšo plast vate, "filc" iz kokosovih vlaken (prodajajo ga za izolacijo cvetličnih loncev) ali mah. Če uporabimo zemljo, je najprimernejši rahel substrat za setev ali gojenje zelišč. Substrat za gojenje nasujemo v plitve pladnje dva centimetra visoko. V podobne posodice, morda celo krožnike, položimo tudi vlaknate blazinice, če se odločimo zanje.

Primerne vrste vrtnin in semena

Kot mikrozelenjavo lahko gojimo dišavnice (bazilika, drobnjak, koper, koromač, melisa, peteršilj ...), krešo, kapusnice (zelje, ohrovt, brokoli, cvetača, kolerabica, redkvice), rukolo, azijske križnice, solatnice, špinačo, blitvo, pa tudi sončnice, različne vrste žita, korenček, repo, grah. Zaradi obarvanosti rastlinic je zelo priljubljeno sejanje rdeče pese. 

Za mikrozelenjavo je priporočljivo seme iz ekološke pridelave, če je konvencionalno, pa ne sme biti tretirano (obdelano s pesticidi)! Slednje je vedno označeno na embalaži.

Vlago je najbolje ohranjati s pršilko. FOTO: Andrii Medvednikov/ShutterstockSetev

Če za setev uporabimo substrat z zemljo, ga v posodici rahlo potlačimo, za vse vrste podlag pa velja, da jih pred setvijo dobro navlažimo s pršilko, odvečno vodo pa odlijemo. Seme na podlago nasujemo na gosto, lahko se celo dotika. Za boljšo kaljivost ga lahko za nekaj ur namočimo v vodo ali hladen kamilični čaj. Če za substrat uporabimo zemljo, seme po setvi pokrijemo s prav tanko plastjo in rahlo potlačimo. Na vlaknati podlagi semena ne pokrivamo, le z dlanjo ga narahlo vtisnemo vanjo.

Po setvi lahko za boljše ohranjanje vlage čez robove posodice ali pladnja razpnemo naluknjano prozorno PVC-folijo. Posodice postavimo na pult v kuhinji ali na okensko polico in skrbimo, da je substrat vseskozi vlažen (pršimo enkrat do dvakrat na dan). Voda ne sme zastajati, saj bi seme lahko začelo plesneti.

Svetloba, vlaga in temperatura med rastjo

Mikrozelenjavo najpogosteje vzgajamo na okenskih policah v stanovanju ali na kuhinjskem pultu. Ob oknu ima dovolj naravne svetlobe, če je vsak dan vsaj štiri ure osvetljena, za gojenje na slabo osvetljenih pultih pa si preskrbimo svetilko za rastline, ki ne povzroča segrevanja. Dobro je, če je pladenj čim dalj od grelnih teles, temperatura v prostoru mora biti višja od 16 stopinj Celzija, med kaljenjem je idealna od 22 do 25 stopinj, za enakomerno rast pa 20 stopinj Celzija. Priporočljiva vlažnost zraka je 40 do 60 odstotkov.

Bučna juha z rastlinicami koriandra. FOTO: zarzamora/ShutterstockDober tek!

Seme vzklije v treh do sedmih dneh. Rastline so za rezanje godne v 10 do 14 dneh, pri bolj počasnih vrstah pa najpozneje v štirih tednih. Ves ta čas skrbimo le za redno, a zmerno vlaženje rastne podlage. Rastlinice porežemo tik nad podlago, ko naredijo prve prave listke (čisto prvi so klični, ti ne štejejo!). Porabimo jih takoj, uživamo jih presne kot dodatek različnim jedem ali zamešamo v smuti.

PREBERITE ŠE: KOMPLET ZA VZGOJO MIKRO ZELENJAVE

Deli na facebooku

Deli na drugih omrežjih

Or use your account on Blog

Error message here!

Hide Error message here!

Forgot your password?

Or register your new account on Blog

Error message here!

Error message here!

Hide Error message here!

Lost your password? Please enter your email address. You will receive a link to create a new password.

Error message here!

Back to log-in

Close
Več informacij DELOINDOM Logo

Zakaj imamo v uredništvu Dela in dom radi piškotke?

S potrditvijo piškotkov nam omogočate uporabo analitičnih orodij, s katerimi izvemo, kaj radi berete in česa ne. Želimo ustvarjati kakovostne vsebine, ki jih boste z veseljem prebirali, zato vas prosimo, da potrdite piškotke na spletnih mestih Dela d.o.o.

STRINJAM SE
newsletter
deloindom logo

Prijavite se na e-novice in bodite na tekočem!

Nadaljuj na prijavo >
newsletter
deloindom logo

Naročite se
na DELOINDOM

NAROČI SE