Kljub temu, da desko še tako skrbno čistite, se ta sčasoma navzame določenih vonjav in sokov živil. Voda in detergent za posodo odstranita le površinsko umazanijo in sta primerna za vsakodnevno čiščenje. Da bi se izognili nevšečnostim, kot so jabolka s priokusom česna, pa je priporočljivo, da leseno desko občasno temeljiteje očistimo. To lahko naredimo s povsem naravnimi sredstvi, ki jih najdemo v vsakem gospodinjstvu.
Potrebujemo:
Postopek:
Limono prerežemo na polovico. Na desko nasujemo za lešnik velik kupček soli, ki ga nato s pomočjo polovice limone vtremo po celotni površini deske. Ko smo končali, površino obrišemo s čisto suho krpo in pustimo, da se deska posuši. Po čiščenju površino lahko dodatno zaščitimo, tako da vanjo s pomočjo čiste krpe vtremo mineralno ali otroško olje in kuhinjska deska je ponovno pripravljena za uporabo.
Kolegi iz Odprte kuhinje priporočajo še, da deske peremo ročno, vsako novo leseno kuhinjsko desko pred prvo uporabo premažemo z jedilnim oljem in pustimo stati čez noč. Tako bomo preprečili, da ne bo vpijala sokov, ki bodo odtekali z različnih živil.