Skozi odprta vrata smo pokukali v stanovanje med krošnjami dreves, pišemo tudi o vrtnem pohištvu, komarnikih, strehah in rastlinskih čistilnih napravah, v vrtnem delu priloge pa vas čaka nova vrtna svetovalnica, pišemo pa tudi o marelicah.
V rubriki Odprta vrata predstavljamo domovanje med krošnjami dreves. Lepi razgledi na mestne vedute, naravni materiali in veliko svetlobe zaznamujejo mansardo v staromeščanski hiši v Ljubljani. Podstrešno stanovanje je doživelo celostno prenovo, po kateri je v njem nastal kakovosten dom za štiričlansko družino. Arhitekturo in interier je zasnovala arhitektka Lenka Kavčič.
Naslednja številka priloge Deloindom bo Delu in Slovenskim novicam priložena 20. junija 2018.
Foto:
Pišemo tudi o vrtnem pohištvu. Tudi na tem področju se trendi spreminjajo iz sezone v sezono, a vedno je poudarek na kakovosti materialov in izdelave.
Sezona komarjev in drugega mrčesa se je že dodobra začela, zato smo tokrat pod drobnogled vzeli tudi komarnike. Pri treh domačih ponudnikih smo preverili, kakšne različice komarnikov so na voljo, na kaj je treba biti pozoren pri njihovi izbiri in ali so primerni za vse tipe oken in vrat.
Pišemo tudi o tem, zakaj se varčevanje pri strehi lahko maščuje. Arhitekturno prepoznavnost določenega okolja, če izvzamemo nove urbane soseske, si najbolj zapomnimo po obliki in barvi streh. Seveda ne gre le za likovno podobo naselij – tradicionalna oblika streh je namreč predvsem posledica vremenskih in okoljskih dejavnikov, ki jih velja upoštevati tudi pri novogradnjah.
Pod drobnogled smo vzeli še rastlinske čistilne naprave. Večina ob tem pojmu zmotno meni, da so nosilci čiščenja v rastlinskih čistilnih napravah močvirne in vlagoljubne rastline. To drži le delno – glavno vlogo prevzamejo mikroorganizmi, ki so pričvrščeni na koreninski sistem rastlin in medij, v katerem rastejo.
V vrtnem delu pa o marelicah, ki se zbudijo prve med sadnimi vrstami. Za ljubiteljskega sadjarja ni slajšega veselja od tega, da mu drevesa lepo obrodijo, še posebno ko na začetku poletja obere domačo marelico. Je ena najbolj občutljivih, a tudi cenjenih sadnih vrst. Marelica je najboljšega okusa, če dozori na drevesu.