Za zdravo rast jagod sta pomembna sončno rastišče in zračna, s hranili bogata, humusna in nekoliko kisla tla (pH okoli 5,5). Najpozneje po štirih letih je treba jagodno gredico preseliti drugam, na vrtu je to še bolje storiti vsako drugo leto. Poleg tega da rast na istem mestu izčrpa tla, pospešuje širjenje precej pogostih virusnih okužb.
Zračnost tal je povezana z vodo. V zbitih in težkih tleh se koreninski sistem težko razvija, med dolgotrajnimi padavinami ali ob pretiranem namakanju pa so razmere v njih kot nalašč za razvoj koreninskih bolezni. Zbitim tlem se lahko izognemo tako, da za jagode pripravimo dvignjene grebene. V sušnem obdobju jagode zalivamo zjutraj s postano vodo, neposredno v območje korenin. Vlažnost v večernih urah namreč pospešuje širjenje glivičnih bolezni.
Jagodne grmičke je treba redno pleti in jim sproti odstranjevati pritlike, ki se lahko razvijejo v nove rastline, ker odtegujejo plodovom hrano in vodo.
PREBERITE ŠE: SAJENJE JAGOD Z ZIDARSKO LOPATICO
Lahko pa iz pritlik oz. živic sami vzgojimo mlade sadike iste sorte. Za ta namen moramo na čim bolj oddaljeno in neokuženo gredo presaditi dve ali tri zdrave rastline, na njih sproti odstranjevati škodljivce in jim odstranjevati cvetove. Ko poženejo plazeče se pritlike, jih je treba razporediti okrog starševske rastline. Že dobro ukoreninjene jih previdno dvignemo iz zemlje in presadimo na nova, dobro pripravljena tla.
Jagode je najbolje saditi v obdobju po zorenju. Najprimernejši meseci za to so poletni, od junija do konca avgusta. Enako velja za večkrat rodne jagode, čeprav vemo, da je rodno obdobje pri njih od maja do novembra. Če jih posadimo v tem času, se bodo do zime dobro ukoreninile.
PREBERITE ŠE: KATERA ŽIVILA SO NAJBOLJ »UMAZANA«
Plodove rada napade siva jagodna plesen, pogosteje v vlažnem vremenu. Koristi, če jagod ne zalivamo z vrha. Za zdravo rast lahko naredimo tudi zastirko iz slame, da plodovi ležijo na suhi in čisti podlagi.
Vsekakor na jagode po obiranju ne smemo pozabiti. Če enkrat rodne jagode poleti napadejo bolezni ali škodljivci, jih moramo po obiranju požeti oziroma jim porezati liste. Pri tem moramo paziti, da ne poškodujemo srca rastline. Če so rastline zdrave, rez listov ni potrebna.
---
MORDA VAS ZANIMA TUDI: Češnje: peclji in koščice niso za v smeti