Glede časa obiranja se ravnamo po tem, kaj nameravamo s pridelkom. Jabolka, ki jih nameravamo shraniti dalj časa, obiramo navadno malo prej. Najbolj okusna pa so tista, ki jih porabimo sproti in so popolnoma zrela. Navadno na drevju ne dozorijo vsi plodovi hkrati, zato jih obiramo postopoma. Poškodovane in črvive ločimo od zdravih, da se ne prenesejo bolezni, porabimo pa jih v kuhinji za peciva, kompote, marmelade in druge jedi. Zrelost plodov preverjamo tako, da z dlanjo primemo plod in ga narahlo zasukamo. Če se vda skupaj s pecljem, je čas za obiranje, drugače počakajmo še dan ali dva. Čas dozorevanja posameznih sort lahko preverimo tudi v sadjarski literaturi in na spletu, kjer so navadno v razpredelnicah opisane najpogostejše sorte in čas dozorevanja. Seveda vsako leto ni enako, zato je lahko pravi čas zamaknjen tudi za teden ali dva v primerjavi s povprečjem. Za obiranje izberemo lep sončen dan ali vsak takšnega brez dežja, paziti pa moramo, da z orodjem, lestvijo in plezanjem ne poškodujemo drevja.