
Vsak vrtnar si želi, da bi njegove rastline v gredicah bujno uspevale, posledično pa obrodile ogromno pridelka. Nekaterim to odlično uspeva, spet drugi iz leta v leto iščejo napake in rešitve, kaj bi lahko popravili, da bi bila letina boljša. V iskanju nasvetov se seveda marsikdo obrne na uporabnike spleta in pred kratkim je na omrežju Reddit zaokrožila izjava vrtnarja, ki se je pohvalil s fotografijami bujnih paradižnikov na svojem vrtu.
Na začudenje drugih uporabnikov na spletu, ne uporablja prestižno dragih gnojil ali čarobnih napojev. Zanimivo je, da je v resnici skrivnost njegovega vrtnarskega uspeha čisto preprosta, pa vendar nekoliko čudna. Uporabnik je ob fotografijah svojih čudovito zelenih in bujnih rastlin namreč zapisal, da je pod svoje sadike paradižnikov in nekaterih paprik zakopal majhne ribe, kot so na primer manjši ostriči. Rastline so bile močne, z zdravo, temno zeleno listno maso, plodovi pa veliki in številni. Ta metoda je številne (spletne) vrtnarje presenetila, saj niso vedeli, da so ribe lahko tako hranilen in dolgotrajen vir hranil za rastline. Zakaj je temu tako?
Ribe namreč vsebujejo skoraj vse glavne hranilne snovi, ki jih rastline potrebujejo. To so dušik, fosfor, kalij, kalcij, magnezij, pa tudi mikrohranila, kot so železo, cink in baker. Ko ribje telo počasi razpada v zemlji, se hranila sproščajo postopoma, zato rastline dobivajo dolgotrajno prehrano. Dušik, ki je ključen za bujno rast listov, in fosfor, ki je pomemben za razvoj korenin ter plodov, sta v ribah prisotna v naravni obliki. Kalcij pa pomaga preprečevati pogosto težavo pri paradižnikih, ki jo vrtnarji poznajo kot gnilobo na koncu ploda.
Ribja kost vsebuje tudi minerale, ki prispevajo k strukturi tal, obenem pa izboljšujejo sposobnost zadrževanja vlage in prezračevanje zemlje. To je še posebej pomembno za rastline, ki potrebujejo stalno vlago in to paprike in paradižniki zagotovo so.
Na omenjenem omrežju so pod objavo svoje podobne izkušnje delili mnogi. Zapisali so, kako so z ribami ali ribjimi ostanki dosegli izjemno letino. Nekateri so omenili, da so ribe mešali s kompostom, drugi pa so jih zakopali neposredno pod rastline. Nekdo je celo opisal, kako je njegov oče redno dodajal ribjo drobovino na zelenjavne gredice, kar je prineslo obilje pridelka, dovolj za prehrano sedemčlanske družine skozi vse leto.
Trohneče ribe seveda hitro povežemo z neprijetnim vonjem, ki pa si ga na svojem vrtu zagotovo ne želimo. Avtor objave je zapisal, da ribe zakoplje globoko, približno 20 centimetrov v zemljo. Tako se izogne neprijetnemu vonju, hkrati pa prepreči, da bi ribe odkopali kakšni živalski obiskovalci vrta.