Vse, kar moramo vedeti o gojenju česna

3. 11. 2020 | Besedilo: Jerneja Jošar

česen, sajenje česna, sorte česna

Česen je zadnja vrtnina, ki jo posadimo na vrt in še vedno je čas za to opravilo. Dandanes si skoraj ne moremo predstavljati kuharskih podvigov brez njega. Tudi njegove zdravilne lastnosti so neprecenljive. Ni ga težko gojiti, le nekaj malega moramo vedeti. S pravim izborom sort in pravilnim sajenjem bomo z njim preskrbljeni vse leto.

Lega in tla

Česen bo dobro uspeval tudi na delno senčni legi. Če vrt gnojimo s hlevskim gnojem, česen posadimo na gredice, kjer ga nismo dodajali vsaj tri leta. Preveč dušika v tleh bo pospešilo rast listov, stroki pa bodo ostali drobni, čebule posledično majhne. Tudi skladiščil se bo tak česen težje. Za gnojenje raje uporabimo kompost. Na težkih ilovnatih tleh, kjer se dolgo zadržuje voda, sadimo česen na grebene, ali si omislimo dvignjeno gredo.

Sorte česna

Na trgu je vedno več sort česna. Razdelimo jih v dve večji skupini, na spomladanske in jesenske sorte. Znotraj njih obstajajo zgodnje in pozne sorte. Sortne značilnosti so še debelina strokov in glavic, število strokov v glavici, barva lupine (bela, rožnata, nežno vijoličasta), aroma...Naši avtohtoni sorti sta ´Ptujski spomladanski´ in ´Ptujski jesenski´.

Čas sajenja

Spoladanske sorte sadimo marca, jesenske sorte pa konec oktobra, novembra, na Primorskem še decembra. Ker pa je dobro česen spomladi saditi zelo zgodaj, kar nam velikokrat vremenske razmere ne dopuščajo, strokovnjaki priporočajo, da ga posadimo že v jeseni. Sadimo na dan za korenino.

PREBERITE ŠE: ČESEN: RAJE NE SADIMO DOMA PRIDELANEGA

Kako sadimo

Za sajenje kupimo semenski česen. Če se odločimo saditi svojega, mora biti ta zares lep, nepoškodovan in zdrav.

Glavice česna razdelimo na stroke tik pred sajenjem. Če to naredimo prej, česen že pred zimo požene množico listov, koreninski sistem pa se ne razvije.

Stroke razdelimo na dve skupini, na drobne in na debele. Za glavni posevek izberemo le večje stroke. Če bodo rasli v vrsticah samostojno na gredi pustimo med vrstami 15 cm razmika v vrsti pa 10 cm. Še bolje pa bo, če ga posadite med solato in radič. Tako bo prostor na vrtu bolje izkoriščen.

Iz drobnih strokov se hitreje razvijejo cvetna stebla. Vendar jih ne zavržemo. Sama jih posadim na rob grede, v skupino, bolj na gosto in označim s tablico z napisom, da bom vedela, da je ta česen potrebno pobrati prej. Spomladi ga pobiram še mladega in uporabim tudi liste.

Stroke sadimo s ploščatim delom navzdol, približno 7 cm globoko.

!!galerija!!


Oskrba

Če je jesen suha, posevek zalivamo, saj je voda potrebna, da stroki poženejo korenine.

PREBERITE ŠE: PRIHAJA ČAS ZA SAJENJE JESENSKEGA ČESNA

Kolobar

Česna vsaj tri leta ne sadimo na grede, kjer je rasel prejšnja leta, niti na grede, kjer so rasle njegove sorodnice čebula, por, šalotka. Dobra predhodna kultura so solatnice, kumare, paradižnik. Slaba predhodna kultura pa so stročnice in kapusnice.

Dobri in slabi sosedi

Česen bo ostale rastline varoval pred boleznimi, predvsem pepelasto plesnijo.

Dobro bo rasel ob korenčku, rdeči pesi, kumarah, paradižniku. Tudi med jagode ga posadite, saj jih bo varoval pred boleznimi.


Peski

Včasih se zgodi, da česen zgodaj poleti požene visoko stebelce s popkom na koncu. V njem se skrivajo majhni nadzemni stroki in nekaj sterilnih cvetov. Stroke sicer lahko uporabimo tudi za sajenje, vendar se iz njih razvijejo majhne čebule z drobnimi in le maloštevilnimi stroki. Peski ali česnovi zvončki, kot jih tudi poimenujemo, so v Italiji ena največjih delikates. Ko so še mladi, jih enostavno izpulimo iz rastline in uporabimo v kuhinji. Pri nas pa se mnogi vrtičkarji hudujejo, saj vedo, da če česen zacveti, energijo porablja za seme, čebulica pa se zato ne debeli tako, kot bi se morala. Torej nič jeze, stebelca populimo in jih uporabimo, česen pa bo nemoteno rasel naprej. Peski imajo okus po česnu, a je ta žlahtnejši in nežnejši. Uporabimo jih sveže nasekljane na solati, dodamo jih v jedi, tik preden te postrežemo (rižote, kaše, omake ...), iz njih naredimo prav poseben pesto, jih popečemo na hitro v ponvi na olivnem olju.

Pobiranje in shranjevanje

Spomladi pobiramo za sprotno uporabo mlade rastlinice česna, ki še nimajo do konca izoblikovanih strokov. Uporabimo celo rastlino. V ta namen smo v jeseni in spomladi posadili drobne stroke.

Poleti pobiramo jeseni posajene zgodnje sorte česna.

Jeseni uživamo suhe stroke jesenskih sort česna, ki smo jih pobrali in posušili. Te sorte se v hladnem in suhem prostoru ohranijo do decembra.

Kasneje uporabljamo spomladanske sorte česna, ki smo jih sadili jeseni ali spomladi in imajo boljšo sposobnost skladiščenja.

Za namen skladiščenja pobiramo česen konec julija, začetek avgusta, ko začnejo listi rumeneti. Rastline morajo imeti še vsaj 3 ali 4 liste zelene. Izberemo sončen in suh dan. Glavice izpulimo, otresemo prsti in pustimo dan ali dva ležati na gredah. Seveda, če ni napovedan dež. Sicer jih damo nekam na suho, da se posušijo. Nato s krpo odstranimo odvečno zemljo, jih povežemo v kite in obesimo v hladen, suh in temen prostor.

Deli na facebooku

Deli na drugih omrežjih

Or use your account on Blog

Error message here!

Hide Error message here!

Forgot your password?

Or register your new account on Blog

Error message here!

Error message here!

Hide Error message here!

Lost your password? Please enter your email address. You will receive a link to create a new password.

Error message here!

Back to log-in

Close
Več informacij DELOINDOM Logo

Zakaj imamo v uredništvu Dela in dom radi piškotke?

S potrditvijo piškotkov nam omogočate uporabo analitičnih orodij, s katerimi izvemo, kaj radi berete in česa ne. Želimo ustvarjati kakovostne vsebine, ki jih boste z veseljem prebirali, zato vas prosimo, da potrdite piškotke na spletnih mestih Dela d.o.o.

ZAVRNI STRINJAM SE
newsletter
deloindom logo

Prijavite se na e-novice in bodite na tekočem!

Nadaljuj na prijavo >
newsletter
deloindom logo

Naročite se
na DELOINDOM

NAROČI SE